Preview

Baltic Economic Journal

Advanced search

Цифровые технологии производства соевой продукции с улучшенными качественными характеристиками

https://doi.org/10.46845/2073-3364-2024-0-4-114-130

Abstract

Обобщаются результаты научных исследований ученых по развитию цифровых технологий в пищевой и перерабатывающей промышленности. Отмечено, что цифровыми лидерами в АПК стали предприятия масложирового, мясоперерабатывающего и молочного комплексов. Проанализирована хронология внедрения новых технологий на ООО УК "Содружество", количество внесенных существенных улучшений в технологические процессы производства продукции на производственно-логистическом комплексе. Предложен и обобщен  технологический цикл получения готовой продукции на производственно-логистическом комплексе УК "Содружество". Выявлено преимущество данного цикла - извлечение из соевого шрота углеводов и увеличение содержания белка в конечном продукте до 60-67 %. Рассмотрено использование блока компьютерного управления (PLC-SKADA) в производстве и системы автоматизированного онлайн-контроля качества соевого шрота.

About the Authors

Александр Шендерюк-Жидков
Совет Федерации Федерального Собрания Российской Федерации
Russian Federation


Леонид Сергеев
ИНОТЭКУ ФГБОУ ВО "КГТУ"
Russian Federation


References

1. Gerber Yu. B., Balko S. V., Yakushev A. A. Digital format of food industry development in modern economic conditions // Economics, Entrepreneurship and Law. 2022;12,5:1613-1624. (In Russ.).

2. Afanasyeva Yu. I., Shurpo A. N. Possibilities of digitalization of food enterprises while ensuring food security in Russia // Bulletin of the Bryansk State Technical University. 2019;6(79):77-83. (In Russ.).

3. Digital transformation of the food and processing industry: an analyte. Review / L. Yu. Konovalenko, N. P. Mishurov, I. G. Golubev, M. A. Nikitina, S. A. Bredikhin. Moscow: FSBI "Rosinformagrotech", 2020. 80 p. (In Russ.).

4. Pylnev A., Kandybovich S., Davydov S. Preparation of raw materials for the complex processing of seeds to obtain soy protein concentrates for use in feed //Engineering and technology. Compound feed. 2022;1:28-32. (In Russ.).

5. Kodirova G. A., Kubankova G. V. Obtaining soy protein product using the smokeless smoking method // Bulletin of the Krasnoyarsk State Agrarian University. 2019;10:160-167. (In Russ.).

6. Bychkova, E. A., Borisova, A. V. Soy protein concentrates: production technologies and application prospects // Polzunovskiy vestnik. 2021;2:88-94. (In Russ.).

7. Pugachev P. FARMET: A way to increase efficiency and energy savings in soybean processing. // Machinery and technologies. 2020:4:26-21. (In Russ.).

8. Modern technologies of production and processing of agricultural crops / Collection of scientific articles based on the materials of a scientific and practical conference (with international participation) dedicated to the 105th anniversary of the birth of breeder, Honored agronomist of the Russian Federation, veteran of labor T. P. Ryazantseva. September 5-6, 2017 // FGBNU Research Institute of SOY. Blagoveshchensk: OOO "Tipografiya", 2017. 288 p. (In Russ.).

9. Pugachev P. We realize the potential of pressing with extrusion. Ecological energy-saving technologies for processing soybeans from Farmet // Animal Husbandry of Russia. 2021;3:3. (In Russ.).

10. Vikulova O. I. Modern approaches to soybean processing - [Electronic resource]. - URL: https://agrozernoholding.com/sovremennyepodhody-k-pererabotke-soi / (date of reference: 03/16/2023) (In Russ.).

11. Vikulova O. I. Modern technologies of soybean oil production // Chief Agronomist. 2024;2. (In Russ.).

12. Yunusov O. K., Kadirova N. B., Sodikova Z. T. Investigation of the refining process of soybean oil // Universum: technical sciences: electron. scientific journal. 2019;11(68). (In Russ.).

13. Digital transformation of industrial enterprises in an innovative economy. Monograph / Under the scientific editorship of Doctor of Economics M. Ya. Veselovsky, Candidate of Economics N. S. Khoroshavina. Moscow: World of Science, 2021. (In Russ.).

14. Korobov S. A., Pshenichnikov I. V., Epinina V. S. Features of digital transformation of the industrial enterprise management system in modern conditions of economic development// Bulletin of the Volgograd State University. Economy. 2021;23,1:131-140. (In Russ.).

15. Shenderyuk-Zhidkov A. V., Sergeev L. I. Generalization of the main provisions of the state and development of the organizational structure of the production and logistics complex of LLC UK Sodruzhestvo // The Baltic Economic Journal. 2024;2(46):75-89. (In Russ.).

16. Cherepanov V. V., Popov E. V. The concept of digital transformation of an industrial enterprise // Economics and management. 2022;28,10:1021-1036. (In Russ.).


Review

For citations:


 ,   . Baltic Economic Journal. 2024;48(4(48)):114-130. (In Russ.) https://doi.org/10.46845/2073-3364-2024-0-4-114-130

Views: 3


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-3364 (Print)